Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Alanyi mentes KATA-s külföldi szolg.nyújt.


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

haskak 2017-10-12 11:07:04

Tisztelt Szakértő!
Programírással, szoftverfejlesztéssel és teszteléssel foglalkozó alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó számlakiállításával kapcsolatban kérném segítségét.
Jól értelmezem-e a jogszabályt:
1. amennyiben közösségi adóalanynak végez szolgáltatásnyújtást - mivel alanyi mentes minőségében nem járhat el- közösségi adószámot kell igényelnie, áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot kell benyújtania és a számlára a "reverse charge" szövegezést kell alkalmaznia.
2. Amennyiben harmadik országban letelepedett adóalanynak nyújt szolgáltatást (pl.USA), azt szükséges-e az áfa bevallásban feltüntetni?
3. Ha ezt a szolgáltatást akár a közösségben, akár harmadik országban nem adóalany részére nyújtja, a számlára a hazai adójogszabályoknak megfelelően "alanyi mentes" kifejezés kerül?
4. A 8 milliós értékhatár kiszámításánál a külföldi, nem adóalany részére nyújtott szolgáltatást figyelembe kell venni?

Válaszát tisztelettel köszönöm!
Krisztina

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-12 21:19:06

Krisztina,
1. Igen.
2. Igen, szükséges, a 91.sorban.
3. Sajnos nem, mivel ezekre különös szabályt tartalmaz az Áfa tv. 45/A§-a. Ezek teljesítési helye külföld, de az adó megállapítása nem hárítható át a magánszemélyre, következésképp közösségi nem adóalany partner esetében vagy a MOSS rendszert alkalmazza, vagy adóregisztrációt kér az adott tagállamban és ottani áfa-val terhelten számláz, az ottani szabályok szerint. 3.országos nem adóalany megrendelő esetében a számla adómentesen készül, az Áfa tv. területi hatályán kívüli szolgáltatásként.
4. Nem kell, mivel ezek teljesítési helye külföld.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra