Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Alapítványnál felmerülhető tao kötelezettség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bgiroda 2019-05-24 11:39:15

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni:
Egy ifjúsági táborozással foglalkozó alapítvány egy nagy értékű ingatlan használati jogával rendelkezik. Ez az ingatlan az alapítvány tárgyi eszközei között szerepel és értékcsökkenés van elszámolva rá, emiatt az értékcsökkenés miatt az alapítvány évek óta veszteséget produkál. Az alapítvány a cél szerinti tevékenységéről (ifjúsági szállás) számlát állít ki. A számlák között szerepel terembérletről is számla, melyről most úgy olvastuk, hogy szerepeltetni kell a társasági adóbevallásban. Jól értelmezzük-e, hogy ilyen esetben a taony helyett társasági adóbevallást kell beadni? Illetve segítségét kérném abban, hogy az alapítványnak keletkezik-e fizetendő társasági adója a terembérlet bevételei után, ha egyébként az alapítvány veszteséges. Amennyiben igen, akkor abban az esetben elszámolható-e csökkentő tételként például a felmerült rezsi? Az alapítványnak nincs vállalkozási tevékenységből származó bevétele.
Segítségét előre is köszönöm!
Nikoletta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-25 09:09:47

Kedves Nikoletta,
A 2016-ban megváltozott szabályok alapján az ingatlan miatt mindenképp 29-es bevallást kell benyújtaniuk, nem élhetnek a bevallást helyettesítő nyilatkozattal (Tao tv. 9.§ (4a)). Hogy a terembérlet vállalkozási tevékenység vagy célszerinti, ezt az alapító okiratból lehetne eldönteni. Ha vállalkozási tevékenységnek minősül, akkor a rezsi arányos része is minősíthető vállalkozási költségnek, így minden valószínűség szerint nem keletkezik tényleges adófizetési kötelezettségük.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra