Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Alvállalkozói teljesítmény vagy közvetített szolgáltatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

lexus 2018-09-13 20:48:45

Alvállalkozói teljesítményként, vagy közvetített szolgáltatásként kell kezelni, ha egy gazdálkodó szervezet,

- aki Épületépítési projekt szervezésével foglalkozik - ( alkalmazottai csak vezetői munkában vannak ) a vállalt munkákat más vállalkozóval végezteti, amiről szállítói számlával rendelkezik?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-14 06:56:00

Mivel a munkák pontos mibenlétét nem ismerem, ezért csak általánosságban tudok válaszolni, de ez alapján Ön is el tudja dönteni, hogy mi a helyes válasz (sajnos még az is lehet, hogy egyik se).
A Htv. 52.§-ában található mindkét fogalom meghatározása. Ennek a lényege, hogy közvetített szolgáltatás (ami számvitelileg 815.) mindig változatlan formában kerül továbbnyújtásra, azaz a bejövő oldalon is ugyanaz szerepel a számlán, mint a kimenőn. Írásban kötött szerződéssel kell rendelkezni mindkét oldallal, a szerződésben a közvetítés lehetőségének, a számlában a közvetítés tényének kell szerepelni.
Az alvállalkozó (számvitelileg 52.) esetében az a lényeg, hogy mindkét irányba Ptk. szerinti írásban kötött vállalkozói szerződéses kapcsolatban kell állni (ideértve azt az esetet is, amikor valaki generálkivitelezőként lakást épít, azaz ebben az esetben csak a bedolgozókkal kell a vállalkozói szerződéses kapcsolat, a másik oldalon elfogadott az építési illetve az adásvételi szerződés). Ebből az is következik, ha az egyik irányba mondjuk megbízási jogviszony áll fenn, akkor hiába áll fenn a másik irányba vállalkozói szerződéses kapcsolat, alvállalkozói teljesítményről nem beszélhetünk.
És ha egyik fogalmi feltétel sem teljesül, akkor sajnos a befogadott számla sima igénybe vett szolgáltatás és nem csökkenthető vele az ipa alapja.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra