Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Ápolási díj+őstermelés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Erika89 2018-07-17 09:06:56

Kedves Attila,
Dilemmám a következő: magánszemély munkaviszonya megszűnt 2018.03.31.-én. Ezt követően munkanélküliként regisztrálva lett, ott a nyilvántartása 05.30.-ig tartott. 07.07.-én el lett küldve a T1011 nyomtatvány, hogy fizeti maga után a 7320Ft-ot. Időközben elindította az ápolási segély igénylését, mely folyamatban van. Dilemmámat a következő cikk részlet okozta: "Az ápolási díj folyósításának időtartama szolgálati időre jogosít, ezért ebből is levonásra kerül a nyugdíjjárulék, vagyis a nyugdíj megállapításához szükséges időbe beleszámít. (mellékesen megjegyezzük, hogy hiába minősül szolgálati időnek, sok nő rosszul járt tavaly a 40 éves szolgálati idejű nyugdíjazással, mivel az ápolási díj utáni szolgálati idő nem számított bele az elismert ledolgozott évekbe, hiába ápolta otthon évekig valaki beteg szüleit vagy nagyszüleit.)". Ha most bejelenteném főállású őstermelőnek (hiszen közös őstermelő férjével), ez megakadályozná az ápolási segély megállapítását, vagy mehet párhuzamosan a kettő? Csak akkor megbonyolítottam a T1011-es nyomtatvány beadásával?

Üdvözlettel : Erika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-17 15:31:16

Erika,
Keresőtevékenység mellett nem folyósítható ápolási díj. Ugyanakkor a törvény kiemeli a keresőtevékenységek köréből az őstermelői bevételt, ha azt az szja tv. szerinti jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra