Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Árfolyam


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Atse 2024-02-18 15:10:31

Tisztelt Szakértő!

Most került hozzám egy thaiföldi utazással foglalkozó vállalkozás. Mikrogazdálkodónak minősül.
1. Igaz, hogy ebben az esetben kötelező neki az MNB árfolyamot alkalmazni?
Ezt találtam egy korábbi gyorskérdésben:
"A mikronak kötelezően MNB árfolyamot kell alkalmaznia a korm.rendelet 11.§ (5) alapján."
Ebben az esetben, akkor nem kellett erről korábban nyilatkoznia? Egyáltalán a nyilatkoznak hol lehet utánanézni?
Vagy csak akkor kellett nyilatkoznia, ha nem MNB-t szeretne használni? Vagy az MNB-től való eltérést nem is engedi számára a jogszabály?
Összességében tehát az a helyes, ha minden devizás ügyletnél az aznapi MNB árfolyamot használom?

További kérdéseket vett fel számomra ebben a témában az ő mindennapos gyakorlatuk:
2. A harmadik országi utalások biztonságossá tételéhez használják a Wise.com (korábban Transfer Wise) felületét.
Az összes thaiföldi utalásuk ezen a rendszeren fut keresztül. THB, USB, EUR számla is van Thaiföldről.
Ennek a Wise.com rendszernek van minden utaláshoz egy melléklete, amin látszik, hogy milyen devizában és összegben történt az utalás. Ezt ők saját árfolyamon átváltják HUF-ra és rászámolják a saját költségüket. Így jön ki a végleges HUF-os össze, ez jelenik meg a bankkivonaton. Nem is hivatkozik a bankkivonat az eredeti devizára és összegre, kizárólag a Transferwise a partner ennél a tranzakciónál a mellékleten szereplő végleges HUF-os összegben.
(Öt adat szerepel a Wise.com melléletén: eredeti deviza összege, átváltási árfolyam, HUF-os összeg, rászámolt költség HUF-ban, költséggel növelt HUF-os összeg.)
Megtehetem, hogy Wise.com HUF-os összegét, csökkentve a felszámolt "bank"költséggel, használom a thaiföldi számla könyveléséhez? Ez számvitelileg és adózásilag megállja a helyét? Vagy ezt a számlát MNB árfolyamon kell könyvelni és árfolyamdifferenciát kell elszámolni a Wise.com utaláshoz képest?

3. Mivel jól bevált nekik ez a Wise.com, ezért ha esetleg, ritkán de előfordul, hogy EU-n belül is van számla, akkor azt is Wise.com-on keresztül utalják. Így az EU-n belüli ügyleteknél is gondban vagyok, hogy használhatom-e a Wise.com által kiszámolt HUF-os végösszeget a számla könyveléskor. Hiszen itt még az A60-os adatszolgáltatás is bonyolítja a helyzetet. Szeretnék helyesen eljárni. Mit gondol erről?

4. Elvétve előfordul, hogy a számlavezető bankjuk váltja át az utalt összeget, mert nem használják az adott számlánál a Wise.com felületét. Ha jól gondolom, akkor ebben az esetben nincs más mód csak az MNB árfolyam használata ezeknél a tételeknél és árfolyamdifferencia, ugye?

Köszönöm a segítséget!
Enikő

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-19 07:02:03

Kedves Enikő,
1. Igen, az említett jogszabályi előírás alapján neki nincs lehetősége más árfolyamot alkalmazni. Számvitelileg ugyan nincs [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra