Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Áru bekerülési értéke - egyéni vállalkozás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

balance2001 2018-02-23 11:30:29

Tisztelt Pap Attila!

Alanyi mentes egyéni vállalkozó árut szerez be Kínából. Ezzel kapcsolatban felmerült még szállítási költség, vám és le nem vonható áfa.
Ahogy nézem a 11. sz mellékletet csak a tárgyi eszközök esetében említi, hogy a beszerzési ár része lehet más költség is. A le nem vonható áfát a 4. melléklet engedi költségként elszámolni.
Jól gondolom, hogy a fenti mellékköltségek közül csak a le nem vonható áfát kell árubeszerzésként könyvelni (tehát a beszerzési ár részének tekinteni)?
Köszönöm a válaszát!
Maris

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-24 09:27:19

Maris,
Igen, jelenleg én is erre a következtetésre jutottam. Ugyanakkor kétségeket támaszt bennem a Htv. szektor semlegessége, azaz nem adóztathat másként egy adózót a vállalkozási formájára való tekintettel. Ha pedig elfogadjuk, hogy az Szja alatt a szállítási költség, a vám nem része az árukészlet bekerülési értékének, akkor az egyéni vállalkozó kevesebb ipa alapot csökkentő tételt (elábé) tud elszámolni, mint ugyanazt a tevékenységet végző Szt. hatálya alatt működő Kft. Ez gyanús, még futok egy kört.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra