Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Átalányadózásból kikerülő egyéni vállalkozó járulékfizetése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

remixteam 2024-03-20 12:43:32

Kérdésünk azon átalányadózó egyéni vállalkozó járulékfizetésére vonatkozik, akinek bevétele év közben átlépi az éves minimálbér tízszeresét, azaz átalányadózásra való jogosultsága az egész adóévre vonatkozóan visszamenőlegesen megszűnik.
Jogszabályokból levezethető-e az az Adóhatósági álláspont, hogy ezen egyéni vállalkozók visszamenőlegesen önellenőrzés keretében nem módosíthatják járulékbevallásaikat, év elejétől utólagosan meghatározva a vállalkozói kivétjük összegét.
A Tbj. tv. 40. § (1) bekezdése szerint a biztosított vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó tárgyhavi társadalombiztosítási járulékának alapja a vállalkozói kivét. A Törvény 40. § (2) bekezdése a Szja tv. szerinti átalányadózást alkalmazó biztosított egyéni vállalkozókról szól, azonban az adózó átalányadózási jogosultságát visszamenőleg veszti el, azaz egyetlen napot sem adózik az átalányadózás szabályai szerint.
Az Adóhatósági álláspont az átalányadózásból év közben visszamenőlegesen kikerülők számára aránytalanul nagyobb adóterhelést jelent, mind az átalányadózást alkalmazó, mind a vállalkozói jövedelemadózás szerint adózó vállalkozásokhoz képest, illetve ezt a jogszabályértelmezést az adózók számára készült információs füzetek sem tartalmazzák.
Üdvözlettel,
Remix Team Kft.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-03-21 05:32:05

Kedves Kérdező,
Jogos az észrevétele, de igen, a [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra