Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Átalányadózó EV CSED mellett munkavállalóval


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Mohary Nikolett 2024-01-15 14:23:32

Kedves Attila!

CSED jogosultsággal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Van egy átalányadózó egyéni vállalkozóm, aki 2024. márciusra vár babát. Folyamatos teljesítésű szerződései vannak, és van egy rokona, aki el tudja vállalni a feladatok ellátását kb. a gyermek 1 éves koráig. A vállalkozó felvenné őt nyugdíjas munkavállalóként (tehát T1041 nem lesz rá beküldve) és a tevékenységet így ténylegesen a munkavállaló végezné, viszont a számlázás és a negyedéves járulékbevallás továbbra is a vállalkozó neve alatt futna.

A kérdésem az lenne, hogy kell-e valamilyen formában bejelenteni/igazolni azt (főleg T1041 hiányában), hogy a munkavállaló végzi ténylegesen a tevékenységet a vállalkozó helyett (aki így személyesen nem vesz részt a tevékenységben)? A CSED folyósításra való jogosultság szempontjából mit tekint keresőtevékenységnek a Kincstár? Csak az számít, hogy ténylegesen fizikailag részt vesz-e a vállalkozó a tevékenységben, vagy önmagában attól elveszíti a folyósításra való jogosultságot, hogy a neve alatt fut számlázás és járulékbevallás? Én úgy tudom hogy csak az számít, hogy ténylegesen részt vesz-e a tevékenységben, viszont nem találtam erre vonatkozóan 100%-ig egyértelmű jogszabályi hivatkozást vagy állásfoglalást.

A segítségét előre is nagyon szépen köszönöm, mindenképpen szeretném úgy megoldani a helyzetet, hogy a vállalkozó megkaphassa a CSED-et, de ezért cserébe ne kelljen felmondani a szerződéseit, hiszen van aki tud dolgozni helyette.

Köszönettel,
Mohary Nikolett

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-01-17 05:46:38

Kedves Nikolett,
A munkaszerződés lesz az igazoló okirat. Valóban működhet az egyéni [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra