Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Átvételi pontra-pénztárgép


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

4 Negyed Kft 2018-08-27 12:20:09

Tisztelt Pap Attila,
Az alábbi ügyben kérnék tanácsot:
Egyéni vállalkozó 47.91 teáor alatt webáruházat üzemeltet. A vevő által megrendelt árut átvételi ponton -történetesen egy kisker üzletben- is át lehet venni. Ide érkezik az áru, a számla már ki van állítva , a vevő kifizeti, átveszi a megrendelt árut. Ebben a kisker üzletben van pénztárgép, de az ev-vel kötött szerződés alapján lett az üzlet átvételi pont is, melyet elkülönítve kellene kezelni. Igaz, ugyan, hogy ez a teáor benne van a kötelezettek körében, de van ez a kivétel: "(47.9 – amelyből a 47.91 Csomagküldő, internetes kiskereskedelem a kötelezetti körbe tartozik, de csak a nyílt árusítást végző bemutató terme, üzlete tekintetében) körébe. Ez utóbbiba tartozik pl. a csomagküldő, a házaló kiskereskedelem vagy az értékesítés automatán keresztül. (Az automatán keresztül történő értékesítés az Áfa tv. alapján mentesül a nyugtaadási kötelezettség alól" Ezt én úgy értelmezem, hogy mivel az átvételi pont nem az üzlete, bemutatóterme így nem is kötelezett nyugta adásra. Nem kell oda tenni egy pénztárgépet, és ha így van, akkor a kiállított számlákat sem kell majd jelenteni a PTSZLAH-n.
Köszönöm szépen,
Szép napot, Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-27 13:50:25

Szilvi,
Én is azt gondolom, hogy jogszabály alapján nem kötelező online gépet használni a webáruházas termékek ellenértékének átvételéhez és az áru átadásához. Az értékesítést nem a kérdésbeli kisker üzletben végzik, ott az ev csak meghatalmazás alapján közvetít a pénz átvételében illetve a termék átadásában, ebből következően még áfa bizonylat kiállítására sem kötelezett (a pénz átvételéről viszont bevételi pénztárbizonylatot köteles kiállítani). Ugyanakkor azt is megteheti, hogy az átvett pénzt a pénztárgépbe teszi (természetesen nem nyugta bizonylat alapján, hanem egyéb pénzátvételi bizonylattal).
papattila

Szakértői hozzászólás

4 Negyed Kft 2018-08-31 13:08:20

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra