Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Automaták bevétele


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2018-06-13 19:35:55

Tisztelt Szakértő!
Mi a helyes megoldás az olyan automaták esetén, mint pl. az önkiszolgáló (személyzet nélküli) autómosók? A tulajdonos a nap végén (vagy ha teheti, ennél ritkábban, de teheti?) üríti az automatákat, és bekönyveli a bevételt.. de ki ellenőri azt, hogy a valós összeget könyveli-e be? Jó esetben van időszámláló a gépen (ami az érme bedobása után visszafele számlál... de ha ez sincs? Vagy ez a számláló nem összesíti a napi használati időt, amiből megállapítható lenne?)
És szabályos az, hogy az ilyen szolgáltatás igénybevételéről nem kapunk számlát/nyugtát?
Ügyfelem tervezne ilyen mosót létesíteni... mit mondhatok Neki fentiekkel kapcsolatban? Van esetleg erről (vagy hasonló automatákról és azok bevételéről) elérhető állásfoglalás?
Köszönettel:
Sz.Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-14 21:07:00

Éva,
Bár egyre szűkül a hitelesített számláló nélküli világ, de ismereteim szerint ez az autómosóknál még jogszabályilag nem kötelező. Ugyanakkor ebben az esetben a vállalkozó/ügyvezető felelőssége olyan belső szabályzat kidolgozása, amely alapján ellenőrizhető módon nyomon követhető a bevétel nyilvántartásba vétele. Ilyen eljárás lehet pl. két személy jelenlétében elvégezni az időszakos ürítést (az időszak szabadon határozható meg, de 1 hónapnál észszerűen nem lehet hosszabb), erről jegyzőkönyvet kell felvenni, ez lesz a könyvelés és ha áfa-s vállalkozásról van szó, akkor az áfa elszámolás bizonylata is. Az ilyen szolgáltatásokat az Áfa tv. 167.§-a mentesíti a nyugta kiállítás alól.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra