Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Bankkártyával történő fizetés bevételének elszámolása egyéni vállalkozásnál


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

moni77 2018-11-29 20:27:12

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint milyen módon szükséges felvezetni az egyszeres könyvvitelt vezetőnél a pénztárgépbe beütött bankkártya terminálon keletkezett bevételt. A napi pénztárjelentés elkészítése során a pénztár jelentésen szerepel az összes bevétel ÁFA bontásban. A pénztár jelentésen nem szerepel külön a bankkártyás bevétel ÁFA megbontása így nem lehetséges megbontani az ÁFÁ-t. A készpénz pénztári forgalomként jelentkezik, viszont a bankkártya terminál bevétele csak a banki jóváíráskor került könyvelésre.
A kártyaleolvasó összesítője áfabontást nem tartalmaz, a pénztárgépből sem lehet ilyen kimutatást lekérni. Kérdésem, miként kell felvezetni az egyszeres könyvelésben a banki tételeket, valamint hogyan tudok megfelelni az adózás szabályainak és a pénzforgalmi szemléletnek is.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-30 13:34:37

Mivel nem vagyok jártas a pénztárgépek lehetséges műszaki paramétereiben, ezért feltételezem, hogy lehetnek olyan szabályosan működő pénztárgépek, amelyeknél nincs külön gyűjtő a bankkártyás vásárlásokra. Ha van ilyen, akkor ez pont nem megfelelő az Önök esetében, mert a leírtak alapján nincs olyan szabályos eljárás, ami mellett hitelt érdemlően ki tudják mutatni az adott időszak bevételének adókulcsonkénti megoszlását. Nem leszek népszerű, de az Art. a 77.§-ában általános érvénnyel kimondja, hogy a nyilvántartásokat úgy kell vezetni, hogy abból a bevallás elkészíthető, egy esetleges ellenőrzés lefolytatható legyen. Ha pedig ennek egy nem megfelelő műszaki tartalmú pénztárgép az oka, akkor sajna le kell olyanra cserélni, ami erre alkalmas.
papattila

Szakértői hozzászólás

moni77 2018-11-30 19:10:27

Tisztelt Papp Attila!
Ha jól értelmezem akkor külön gyűjtőbe szükséges rögzíteni a bankkártyás fizetések bevételeit. Erre a pénztárgép alkalmas is.
De tételezzük fel, hogy véletlenül elütjük a pénztárgépben a tételt a készpénzes gyűjtővel ütjük ki.
A blokkot odaadjuk a vásárlónak, a vállalkozónak nem marad másodpéldánya, hiszen az online gépekben már nincs erre lehetőség. Hogyan tudom az elütött tételeket szabályosan javítani annak érdekében, hogy megfeleljek az jogszabályban foglaltaknak.
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Bencze Csabáné

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-02 19:58:54

Kedves Bencze Csabáné,
Való igaz, a vásárló távozása után a nyugta nem javítható. Ha mégis hibáznak, a legmagasabb adókulcsot feltételezve indokolt az áfa-t elszámolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra