Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Be nem hajtható követelés mgsz-től


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia 2017-08-07 13:43:49

Tisztelt Szakértő!

Társaságunk 2013. évben egy magánszemélytől bérelt ingatlant, amely után az adót mi - mint kifizető - vontuk le és fizettük be az adóhatóság felé. A bérbeadás megszűnésekor sajnos az elszámolás nem volt kellő alapossággal kezelve, és a megszűnés ellenére maradt kintlévőségünk kaució formájában (2 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót az első bérleti díjjal utaltuk).

Több fizetési felszólítás lett az adott magánszemélynek kiküldve, de vagy át sem vette, vagy egyáltalán nem reagált a megkeresésre. Mit tehetünk?
1.) Ha leírjuk ezt a követelést, akkor ez magánszemélynek jövedelmet fog keletkeztetni, és erről nekünk igazolást kell kiállítanunk irányában?
2.) Ha a magánszemély ír egy jegyzőkönyvet, hogy ezt a kauciót pl. tisztasági festés jogcímén "felhasználta", akkor ebből is vonnunk kell adót (szja, eho). Az adót viszont a kifizetésből már nem tudjuk visszatartani, ezt az adó-követelést a NAV felé átadhatjuk behajtásra?

Köszönjük a válaszát előre is.
Üdvözlettel,
Ágnes


Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-08-07 16:47:12

Ágnes,
1.) Igen, ez a magánszemély adóköteles jövedelmévé válik, melyet a juttatónak be kell vallania, de pénzmozgás hiányában adóelőleget nem kell fizetnie, hanem igazolást állít kia magánszemély részére, melyben tájékoztatja, hogy az adó megfizetésére ő kötelezett.
2.) A tisztasági festés költségét a bérbeadó számlán köteles áthárítani a bérlő részére. Mivel nem történik pénzmozgás, úgy indokolt azt "kiállítani", hogy a nettó (azaz az szja+eho-val csökkentett) összeg egyezzen a kaució összegével, így ugyan lehet kompenzálni, de az adókat a cégnek a saját zsebéből kell megfizetnie.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra