Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Beltag jogviszonya


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

omega 2018-10-19 16:32:00

Tisztelt Szakértő Úr!
A következő kérdésben kérném segítségét. Van egy Bt, melynek beltagja ügyvezetésre és képviseletre jogosult. Feladatait megbízási jogviszonyban látja el.
Heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezi.
A társasági szerződés szerint személyes közreműködésre csak a kültag jogosul, a kültag az alapítástól kezdődően KATA-s. Az a kérdésem, hogy a beltagot be kell-e jelenteni, és ha igen akkor milyen jogviszonyban.
Segítségét előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-21 08:39:33

Kedves Omega,
A kérdésbeli esetben a beltagot is kötelezően be kellett volna jelenteni katára, a megbízási jogviszonyban ellátott ügyvezetés okán (Katv. 7.§ (2)). Ha nem lenne a kültag katás, akkor a beltag társas vállalkozóként lenne biztosított a Bt-ben, 1452-es kóddal.
papattila

Szakértői hozzászólás

omega 2018-10-24 19:03:03

Tisztelt Papp Attila!
Köszönöm a gyors választ. Ugyanakkor még az lenne a kérdésem, hogy a hivatkozott jogszabályi hely értelmében a napi egyórás munkaviszonyba történő bejelentés megfelelő lenne-e a Bt beltagjának?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-25 16:35:08

Igen, megfelelő lenne, de ennek feltétele, hogy a társasági szerződés se tartalmazzon ezzel ellentétes jogviszonyt az ügyvezetésre.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra