Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Beolvadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2022-11-12 10:53:01

Kedves Attila,

Egy Kft szeretne beolvadni egy másikba. A vagyonmérleg tervezet a 2022.12.31-i fordulónappal készülne.

1. Jól értem-e, hogy ekkor előbb el kell készíteni a 2022. évi beszámolót és ugyanez a beszámoló lesz a tervezete mindkét cégnek? Vagy beolvasztó cég vagyonmérleg tervezetének már az összevont vagyont kell tartalmaznia?

2. Be kell-e előzetesen ezt valahova jelenteni pl. még idén? Vagy csak akkor kerül beadásra pl. a cégbíróságra, amikor már a vagyonmérleg tervezetek is készen vannak és a könyvvizsgálat megtörtént? NAV felé kell valami bejelentés?

3. Mikor kell ügyvédhez menni? Gondolom ő készíti el az egyesülési szerződést, kellenek-e ehhez már a vagyonmérleg tervezetek vagy ez előbb készül?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-11-12 14:19:18

Kedves Ceasar,
1. Igen, mindkét cégnek először kell készítenie egy önálló mérleget a beolvadás napjára (2022.12.31.). A jogutód üzleti évének első napja 2023.01.01. Ez a Szt. üzleti évre vonatkozó rendelkezéseiből következik (11.§).
2. Még nem kell bejelenteni se a cégbíróságra, se a NAV-hoz.
3. Tapasztalatom szerint minél hamarabb egyeztetni szükséges az ügyvéddel. Ha az egyesülési szerződést is ő készíti el, akkor meg mindenképp. A közzétételhez már szükségesek a tervezetek, viszont az egyesülési szerződéshez még nem.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra