Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Bérbeadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Balutimi 2018-02-22 18:33:57

Tisztelt Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha egy magánszemély magánszemélynek ad bérbe egy lakást havi 50.000,- Ft-ért, akkor hogy adózik utána?
Kell e 7-es adószámot kiváltania vagy nem?
Kell e számlát írnia? Illetve milyen időközönként kell szja-t fizetni? 10 % költséghányadot figyelembe vehet-e? Bevallani csak az éves 53-as bevallásban kell?

Válaszát előre is köszönöm.

Balutimi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-23 05:08:17

Balutimi,
Nem szükséges adószámot kiváltania, ha nem akarja adókötelessé tenni (az esetek nagy többségében adómentesen adnak bérbe, így értelmetlen adószámot kiváltani). Ha nincs adószáma, akkor értelemszerűen számlázni sem tud (egyéb számviteli bizonylatot bocsát ki a bérleti díj átvételekor -pl.bevételi pénztárbizonylat-, utalás esetén még ezt sem kell, mert maga a bankszámla kivonat és a bérleti szerződés lesz a bizonylat). Megjegyzendő, hogy az Áfa tv. adómentesség esetén akkor sem teszi kötelezővé a számla kiállítását, ha a bérbeadó rendelkezik adószámmal, elegendő az egyéb számviteli bizonylat kibocsátása. Az szja előleget a bérbeadó magászemélynek kell megállapítania és megfizetnie negyedévente, bevallani viszont az 53-as bevallásban kell. Igen, alkalmazható a 10%-os költséghányad is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra