Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Bérbeadás kapcsolódó szolgáltatás áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

traumberg 2018-01-10 11:04:29

Az alábbi kérdésben kérnénk szíves állásfoglalásukat.

A gazdasági társaság ÁFA hatálya alá tartozik, ingatlan bérbeadás tekintetében nincs bejelentkezve ÁFA hatálya alá.
A társaság tulajdonában lévő tornatermet ad bérbe, illetve konferencia termet, melyhez egyéb szolgáltatás is kapcsolódik (szállás, étkezés, rendezvényszervezés).

Kérdések, amiben az állásfoglalásukat kérnénk:
1. tornaterem bérbe adása abban az esetben, ha szálló vendégek részére történik ÁFA körös-e, ha igen milyen ÁFA kulccsal kell kiszámlázni?
2. konferencia terem bérbe adása ÁFA-s e abban az esetben ha tartozik hozzá étkezés, vagy szállás. ha igen milyen ÁFA kulccsal kell kiszámlázni? Pl. esküvő
3. amennyiben a rendezvényszervezéshez szállás és/vagy étkezés is tartozik milyen ÁFA kulcsot kell alkalmazni a számlázásnál?

Válaszukat előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-10 19:07:07

Mivel a komplex szolgáltatások áfa megítélése elég sikamlós pálya, a pontos válaszhoz minden pici részletet ismerni szükséges, sok esetben nagyon nehéz eldönteni, hogy alárendelt, vagy egyenragú szolgáltatásokról van szó. És abban is szinte biztosak lehetnek, hogy az ilyen bizonytalan ügyben a NAV pont az ellenkezőjét akarja bebizonyítani...
1. Vélhetően nem a tornaterem használata csak egy lehetőség, nincs benne a szoba árában. Ebben az esetben önálló szolgáltatásként tárgyi mentes. Ha a szoba árában benne van, akkor a szállás adókulcsával adózik.
2-3. A kérdésbeli esetben nem önálló szolgáltatásokról van szó, a főügylet egy komplex szolgáltatás, a rendezvényszervezés, adókulcsa 27%.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra