Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Bérbeadás szja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

level07 2018-04-06 03:41:24

T. Önadózó! Magánszemély (nyugdíjas) bérbe ad üzlethelyiséget egy Bt-nek. A Bt a szerződésben nem tér ki arra, hogy a levonandó szja-t a bérleti díj után ki állapítja meg, és ki fizeti meg a NAV felé. A magánszemély havonta fizette be az szja-t. A Bt-nek nem lenne kötelező, mint kifizetőnek az szja levonása, befizetése a NAV felé, majd jelentése a ’08-as bevalláson? A 2017. évről a bérleti díj és szja bevallása a magánszemély részéről történhet úgy, hogy saját magánál figyelembe veszi a 10 % költséghányadot és úgy állapítja meg a befizetendő adót? Köszönöm a választ, Magdi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-06 05:23:46

Magdi,
A kifizetőnek törvényi kötelezettsége az adóelőleg levonása, ezt még egy polgári szerződés sem írhatja felül. Ha ez szabálytalanul nem történik meg, akkor az adóelőleg megfizetése másodlagosan a magánszemély kötelezettsége (azaz nem hivatkozhat arra, hogy a kifizetőnek lett volna a feladata, ő azért nem fizetett). Igen, a bevallásában élhet a 10%-os költségelszámolás lehetőségével, feltéve, ha évközben nem adott tételes költségelszámolásra nyilatkozatot a kifizetőnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra