Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Bérelt ingatlanon végzett felújítás továbbszámlázása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

clairess 2017-11-25 13:26:12

Tisztelt Szakértő!
Egy KFT 1998-ban felújította és átalakította az általa szívességi használatra kapott (nulla Ft bérleti díj) ingatlant, mely a Kft magánszemély tulajdonosának tulajdona. A bérleti szerződésben nem rendelkeztek arról, hogy mi lesz a felújítás sorsa a bérlet megszűnésekor. A felújítás költségei a Kft könyvelésében szerepelnek az ingatlanok között, 2% éves leírási kulccsal történik az amortizáció elszámolása. A felújítás során az Áfa nem került visszaigénylésre, az ingatlan földhivatali adatlapján a besorolása: "kivett lakóház, udvar, gazdasági épület, panzió"
Kérdéseim:
1. Amennyiben a Kft értékesíti a felújítást az ingatlan magánszemély tulajdonosának, akkor azt milyen Áfa kulccsal kell megtenni? Mivel a felújítás során az Áfa nem került levonásra (lakóingatlan miatt 124§ (1) i) alkalmazható-e az Áfa tv 87§ b) szerint az Áfa mentes értékesítés?
2. A felújítás jelenlegi piaci értéke valószínűleg eltér a könyv szerinti értéktől. Mivel a Kft tulajdonosának történik az értékesítés milyen értéket célszerű meghatározni? Vizsgálhatja-e a NAV az értéket?Amennyiben nem fogadja el az értéket, akkor az egyes feleknek milyen adókötelezettsége keletkezhet az értékkülönbözet után?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-26 11:20:01

1. Igen, az értékesítés adómentes a 87.§ alapján.
2. Mivel kapcsolt félnek minősül a tag, így valóban a piaci értéket kell figyelembe venni (Tao tv. 18.§). A piaci érték és az ellenérték különbözete a magánszemélynél olyan jogcímen adóköteles, amilyen jogviszony a Kft és közte áll fenn, ilyen hiányában egyéb jövedelemként.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra