Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Bérleti díj - Eu-ba - érvénytelen adószám


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ekrisztinae 2017-07-14 07:28:12

Megkötött egy magyar cég egy EU-s céggel egy bérleti szerződést, mely szerint egy konkrét eszközt bérbe ad a magyar cég az EU-s cég részére. Eddig nem is volt gond a számlázással, azonban kiderült, hogy az Eu-s cég "kilépett az áfakörből". Pontosan nem tudni, hogy ezt kint mit is jelent, de a központi rendszerben ennek eredményeképpen nem érvényes a közösségi adószámuk. Mi a teendő ilyen esetben? Befolyásolja ez a magyar cég számlázását? (Eddig az áfa bevallás 91./92. sorára lett bevallva az összeg, és az A60-ason mint közösségen belüli szolgáltatásnyújtás szerepel.) Mi változik ebben az esetben? Mielőbbi segítő válaszukat előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-07-15 12:49:29

A helyzet az, hogy a vevő érvényes közösségi adószáma nélkül nem tudnak szabályosan adómentes számlát kiállítani, viszont az esetlegesen felszámított 27%-os magyar áfa sem oldaná meg a kérdést, mivel a szolgáltatás ettől még közösséginek minősül (az EUB kimondta, hogy az alaki feltételek hiánya nem minősítheti át a közösségi ügyletek valós tartalmát).
A fennálló helyzeten sürgősen változtatniuk kell, mivel a vevő közösségi adószáma hiányában nem tudják elkészíteni az A60-as adatszolgáltatásukat, a közösségi szolgáltatásról.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra