Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Bérleti díj nyereség alapján


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

klmg 2017-09-11 14:50:32


Kérem segítségüket az alábbi gazdasági eseményhez kapcsolódó adókötelezettség megállapításához.
„A” Kft bérbeadja vendéglőjét „B” Bt-nek. A bérbeadási szerződésben mozgó bérleti díjat határoznak meg: a bérlő nyereségének 50 %-a. A bérleti díj megállapítása félévenként történik a bérlő kimutatása alapján. Ha a bérlő veszteséget mutat ki, a bérbeadó nem számláz bérleti díjat. Bérlő és bérbeadó független felek a Tao tv. alapján.
Milyen adókötelezettsége merül fel bérbeadónak? Minősíthető-e térítés nélkül nyújtott szolgáltatásnak a veszteséges időszak bérbeadása?
Vizsgálandó-e az áfa kötelezettség?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-13 20:18:33

Ismereteim szerint nincs olyan jogszabály, ami korlátozná a felek szabad akaratát a bérleti díj meghatározásának módját illetően. Ugyanakkor ellentétes lenne az észszerű gazdálkodással az a vállalkozói magatartás, amely során legalább a bérbeadó költségei nem térülnének meg az adott időszak bérleti díjában. Igen, ha nincs bérleti díj, akkor ingyenes szolgáltatásnak minősül. Ingyenesség esetén csak akkor keletkezik áfa fizetési kötelezettsége a bérbeadónak, ha a bérbeadott vendéglőhöz (akár részben is) levonási jog kapcsolódott. Az adó alapja az a többlet kiadás, ami a bérbeadónál merül fel a bérbeadással kapcsolatban.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra