Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Bérleti dij továbbterhelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TITIKE 2018-11-26 09:05:38

Tisztelt Szakértő !
Kft. bérel egy ingatlant, ami áll egy lakásból és egy üzlethelységből. A tulajdonos lakik a lakásban. A cég szeretné rendezni a magán használat részt. Kiszámlázná a tulajdonos felé az rá eső részt.
Kérdés hogy bérbeadásként kell -e kiszámlázni a tulajdonos felé a rá eső részt a bérleti díjból ?
Bérbeadás lesz e a cimszó , tehát fel kell -e venni a tevékenységi körbe , vagy továbbterhelt költségként számlázom és nem kell felvenni?
Ha fel kell venni és nem jelentkezik be a cég áfás bérbeadásra, akkor mivel a bejövő számla sem áfás és egyértelműen hozzá tudom rendelni, akkor nem kell arányositani az áfát?
A harmadik kérdés pedig az, hogy a rezsiköltséget nem tudja pontosan meghatározni, megfelelő-e ha úgy állapitja meg a továbbszámlázott költséget a szerződésben , hogy ez már tartalmaz egy rezsi átalányt. Ekkor is marad az áfa nélküli kimenő számla a továbbterhelt értékről?
Köszönettel várom válaszukat.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-26 16:17:08

Kedves TITIKE,
Értelemszerűen a bérlő cég tulajdonosa lakik a lakásban. Ha a bérleti szerződés lehetővé teszi, akkor a cég bérbe adja a lakás ingatlant a magánszemélynek, számla ellenében. A bérbeadási tevékenység megkezdését megelőzően a cégnek új tevékenységként fel kell vennie a ingatlan bérbeadási tevékenységet (6820) és döntenie kell, hogy az adómentesség helyett adókötelezettséget választ-e az Áfa tv. 88.§-a alapján. Ha adómentes a bérbeadás, akkor az ehhez kapcsolódó beszerzések áfa-ja sem helyezhető levonásba. Az adómentes bérbeadáshoz kapcsolódó rezsi költség -jelen jogértelmezés szerint- mindenképp osztja a bérbeadás adójogi (áfa) sorsát, függetlenül attól, hogy mért vagy becsült vagy átalány (Áfa tv. 70.§). A gyenge pontot én abban látom, hogy a bejövő egyébként áfa-t tartalmazó rezsi számlákat mégiscsak meg kellene osztani (valami észszerű paraméter alapján), mert az üzlethelyiségre jutó vélhetően adóköteles tevékenységhez hasznosul, így annak levonandó az áfa-ja (a számviteli elszámolás is más).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra