Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Bérleti jog értékesítésének áfa vonzata


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TomsitsI 2019-05-20 13:34:23

Tisztelt Szakértő!
Bérleti jog eladásával kapcsolatban szeretném kérni az Ön segítségét. Egy kft akinek a fő tevékenysége lottózó, értékesíteni szeretné az üzlethelyiség bérleti jogát. A bérleti jog egy bevásárlóközpont üzlethelyiségére vonatkozik, ebben üzemel a lottózó és a helyiséget kizárólag erre a tevékenységre használja. A Kft ezt a jogot egy magánszemélytől vásárolta meg, adás vételi szerződéssel került a cég könyveibe. A kft az áfa -fizetési kötelezettségét az általános szabályok alapján állapítja meg. Az ingatlan bérbeadásra vonatkozóan nem élt az adókötelezettség választás lehetőségével. Kérdésem lenne, hogy a fenti értékesítést áfa mentesen vagy áfásan kell kiszámlázni?
Köszönettel!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-21 05:18:27

A bérbeadásra az Áfa tv. önálló fogalmi meghatározást ad (259.§ 4.), a kérdésbeli esetben nem ez történik, hanem egy vagyoni értékű jog értékesítése. Az említett ügylet szolgáltatásként lesz adóköteles az áfa rendszerében, a helyes adómérték 27%, adófelszámítással.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra