Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Bérmunka


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

lexus 2018-10-29 09:06:21

Bérmunkával megkerestek bennünket, történetesen azzal, hogy pólóra emblémázást végezzünk a megrendelőnek, a megrendelő eszközeivel. Belföldi a megrendelő,gondolom ez ÁFA szempontjából fontos kérdés , mert úgy gondolom, hogy a belföldi bérmunkában végzett tevékenység 27 % ÁFA körbe esik.

Mi ezt a munkát viszont csak egy másik céggel tudnánk elvégeztetni. Kérdésem, hogy hogyan kell ilyen esetben eljárni, milyen TEAOR kód kell hozzá? A munkát elvégző cég nekünk fog számlázni, mi ezt előbb készletre kell, hogy vegyük, és csak a továbbszámlázáskor kell majd közvetített szolgáltatásként (?) kivezetni a készletről, és a megrendelő felé kiállított számlára rá kell e vezetni, hogy továbbszámlázott érték is van benne?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-29 10:18:43

Ami az áfa-t illeti, egyetértek, 27% áfa felszámításával számlázandó a kérdésbeli szolgáltatás (bérmunka). Mivel nem a cég végzi a tevékenységet (valójában csak közvetíti), így -értelmezésem szerint- nincs szükség újabb tevékenység felvételére. Igen, a közvetített szolgáltatást továbbszámlázásig készletre veszik, majd továbbszámlázáskor a 815-ös számlával szemben vezetik ki. A számlán egyértelműen jelölni szükséges, hogy közvetítés történik, ha esetleg több tétel is szerepel a számlán, akkor abból pontosan melyek a közvetítettek. Megjegyzendő, hogy az ipa alap csökkentéséhez mindenképp írásos szerződésekre van szükség mindkét irányba, amiben a közvetítés lehetőségének benne kell lennie, valamint olyan nyilvántartás, amelyből a számlázási láncolat levezethető és ellenőrizhető.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra