Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Bérszámfejtés fogalma


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Netvestor 2017-06-12 13:42:34

Tisztelt Szakértő!

Egy könyvelési szerződésbe azt írtam és az ügyfél alá is írta, hogy a bérszámfejtés díja Xe.Ft./fő/hó. Számfejtek munkaviszonyos bér, bérbeadásos magánszemélyt (akitől a cég bérli az ingatlant) és nyugdíjas, személyesen közreműködő, maga után 7.050 forintot fizető két nyugdíjast. Az ügyfél szerint a nullás számfejtés nem számfejtés, és mit képzelek magamról, hogy a bérleti díjas (számlát adó, adószámos magánszemélyt) is számfejtésnek minősítem. Van-e valamilyen meghatározás arra vonatkozóan, hogy mi minősül számfejtésnek? Én ezekről a személyekről adatot szolgáltatok a NAV felé, a nullát is számfejtem a bérprogramba, megadom az utánuk fizetendő adót és járulékot (mindenik után fizetnie kell valamit a cégnek). Szerződésem alapján utólag tudom-e érvényesíteni az eddig jófejségből nem számlázott díjakat?
Köszönettel:
Zsóka

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-06-12 17:30:10

Zsóka,
Nem tudok objektív lenni, mert én is azon az oldalon állok, ahol Ön is izzad nap mint nap. Természetesen számunkra egyértelmű a válasz, azonban az ilyen ügyfelekre is fel kell készülni, amikor megszerkesztik a könyvelésre vonatkozó vállalkozási/megbízási szerződést. Sajnos jelen pillanatban két választása van: 1. minél hamarabb megszabadul az ügyfelétől 2. innentől kezdve kizárólag azokat a feladatokat végezze el, ami a könyvelési szerződésben rögzítésre került, minden továbbit csak külön díjazásért hajlandó elvégezni. Én az első megoldást ajánlom, bár az utóbbi szórakoztatóbb, ha van hozzá türelme.
papattila

Szakértői hozzászólás

Netvestor 2017-06-13 09:39:01

Tisztelt Pap Attila!
Köszönöm válaszát :-) Igen, én már az 1. megoldást választottam, a tegnap fel is mondtam neki, az éjszaka össze is raktam az anyagot, amit tudok, máris átadom, csak vigye. Az ügyvédet is megkérdeztem, azt válaszolta, hogy a szerződés szerint 5 év az elévülési idő, tehát a jogos munkadíjamat eddig kiszámlázhatom és követelhetem. Mivel az ügyfél nagy botrányt csinált belőle, gondolkodok, hogy a hat számjegyű, eddig ki nem számlázott díjamat az anyag átadása után mégis kiszámlázom. Kap belőle kedvezményt és részletfizetési lehetőséget is. És igen, jó tandíj volt, hogy milyen szerződést kell írni a jövőben: olyan nagyon aprólékos és szájbarágós, mindenki által jól érthetőt :-)
Köszönettel:
Zsóka

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra