Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Beszámlázás saját cégbe


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mantarkft 2023-10-10 17:37:08

Kedves Attila !
Egy épÍtőipari szolgáltatásokat nyújtó kft. három tulajdonosa maga is építőipari tevékenységet folytató, átalányadózó egyéni vállalkozó. Mindhárom tulajdonos egyenlő arányú, 33 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a cégben ( apa- fiai ) . Az egyik tulajdonos ( ügyvezető ) főállású alkalmazott a kft.-ben. A tulajdonosok átalányadózó egyéni vállalkozók. A kérdés arra irányul, hogy megfelel-e a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének, ha a kft. mint fővállalkozó szerződik az ügyfelekkel, az átalányadózó egyéni vállalkozó tulajdonosok pedig mint alvállalkozók beszámláznak a kvázi saját cégüknek? A tao-törvényt, valamint az Art.-t böngészve ennek jogi akadályát nem látom, azonban kérdés, hogy a rendeltetésszerű joggyakorlás elve alapján az adóhatóság miként viszonyul az ilyen szerződésekhez. Az átalányadózás jelentette adóelőnyök miatt tekintheti-e jogszerűtlennek a NAV az ilyen típusú alvállakozói szerződéseket?
A kapcsolt vállalkozás esetén milyen adatszolgáltatás merül fel, mire kell oda figyelni ?
Előre is nagy köszönettel : Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-10-12 05:20:25

Kedves Andrea,
Valóban nincs jogszabályi akadálya a beszámlázásnak, ha valós teljesítményt tartalmaznak a [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra