Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Borravaló


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

eszkoz 2017-03-24 09:54:17

Sziasztok!
Átolvastam a borravaló adózásával kapcsolatos tudnivalókat itt az oldalon és a lapban is (2014/11) és az alábbi kérdések fogalmazódtak meg bennem:
1. Az egyértelmű, hogy bankkártyás fizetés esetén a munkáltató „begyűjti” a borravalót, tehát annak „visszaosztásakor” és kifizetésekor bérként kell számfejteni, szja-val, járulékokkal, szocho-val számolva.
Ugyanígy kell eljárni, ha a pincérek a pénztárgép melletti külön „dobozba” dobják a borravalót és nap végén azt szétosztják egymás között?
2. Kötelező-e a munkáltatónak szétosztani a kapott borravalót?
3. Ha szétosztja a borravalót akkor kötelező –e valamennyi munkavállalónak adni (szakács, pultos)?
4. A felszolgálási díj szétosztásakor valamennyi munkavállalónak kell-e adni? Egyforma összegben vagy a megállapodásban rögzített arányok szerint kell kifizetni az alkalmazottakat?
Köszönöm a segítséget!
Emília

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-03-25 07:17:51

Emília,
1. Ha a szétosztás kizárólag a pincérek döntése alapján történik (a munkáltató teljes kihagyásával), akkor szerintem adómentes.
2. Nem kötelező, ez a munkáltatón múlik.
3. Bárkinek adható, akit a munkáltató bevon a kedvezményezetti körbe, de csak az adómentes, amelyiket a pincér kapja közvetlenül a vendégtől.
4. A vonatkozó GKM rendelet alapján csak a vendéglátásban közvetlenül résztvevő munkatársakat illeti a felszolgálási díj, a szétosztása megállapodás alapján történik (az érdekképviselettel kötött megállapodás alapján vagy ennek hiányában a munkáltató és a munkavállalók közti megállapodás alapján).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra