Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Bt.-ben kültag közreműködése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mobilcorn 2018-07-27 12:31:25

Tisztelt Szakértő!
Egy BT. kültagja eseti jelleggel vizsgáztatási tevékenységet végez a Betéti Társasággal megbízási szerződést kötött képző intézménynél. (A kültag rendelkezik jogosultsággal e tevékenység végzéséhez, valamint a BT tevékenységi körében szerepel.)
A kültag más vállalkozásnál 36 órát meghaladó munkaviszonyban áll. A vizsgáztatási tevékenységért díjazásban nem részesül, csak költségtérítést kap BT.-től. (Üzemanyag költségtérítést igazolás nélkül elszámolható elismert költségként veszünk figyelembe, jövedelme ebből sem származik.)
Kérdésem:
1.) A kültag vizsgáztatási tevékenysége végezhető-e személyes közreműködés formájában a fentieket figyelembe véve, ha igen milyen bevallási kötelezettséget keletkeztet a BT.-ben?
- Alkalmanként „0”- ás járulékbevallást kell-e beadni a BT.-nek a személyes közreműködésre tekintettel?
- Költségtérítésből származó bevételt, illetve a bizonylat nélkül elszámolható elismert költséget ("0" Ft jövedelem) fel kell-e tüntetni a magánszemély szja bevallásában? (magánszemély nem önálló tevékenysége)
- A „0” Ft díjazás ellenére, keletkezhet esetleg valamilyen adófizetési kötelezettség?

2.) Szerencsésebb megoldás-e, ha a Bt. a kültaggal inkább megbízási szerződést köt alkalmanként?
Ha igen, keletkezik-e járulékbevallási kötelezettsége a Bt.-nek? (jövedelem "0" Ft, tehát nem éri el a minimálbér 30%-t)
- Költségtérítésből származó bevételt, illetve a bizonylat nélkül elszámolható elismert költséget ("0" Ft jövedelem) fel kell-e tüntetni a magánszemély szja bevallásában? (magánszemély önálló tevékenysége)

A fent vázolt vizsgáztatási tevékenység "0" Ft díjazás ellenében, valamilyen formában meg tud-e felelni a törvényi előírásoknak?
Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-28 08:16:01

1.) Semmi kifogásolható nincs a kérdésbeli esetben: igen, végezheti térítésmentesen a személyes közreműködését, csupán adómentes költségtérítés mellett. Ha a bizonyos "alkalmak" nehezen behatárolhatók és viszonylag gyakran fordulnak elő, akkor én azt tanácsolnám, hogy 1452-es kóddal jelentsék be a társas vállalkozói jogviszonyt és havonta küldjék be nullásan az M-es lapot, akár van épp az adott hónapban tényleges munkavégzése, akár nincs, így elkerülhető az értelmetlen ki-bejelentgetés.
2.) Igen, szabályos megoldás lehet a null forintos megbízási díj is, ami természetesen nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, így a 08-asokon sem kell még nullásan sem jelenteni. Ha a költségtérítés kiküldetési rendelvény ellenében kerül kifizetésre a jogszabályban előírt adómentes mértékben, akkor sem a 08-ason, sem a magánszemély 53-as bevallásában nem szerepel. Egyéb esetben viszont igen, még ha nincs is jövedelemtartalma. Tag esetében teljesen elfogadott a térítésmentes munkavégzés akár megbízási jogviszonyban, akár tagi jogviszonyban.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra