Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Bt-ből Katás Bt-végelszámolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

4 Negyed Kft 2017-09-08 09:45:02

Tisztelt Pap Attila,
A kérdésem a következő:
Adott egy AAM Bt, évek óta nem működik, NAV tartozása nincs, követelése nincs, viszont van kicsivel több mint 2mft tagi kölcsöne. A beltag egy idős férfi, kültag a fia. Elég rossz állapotban van szegénykém és ez már csak nyűg neki, a fiának végképp, sőt nem is érdekli. A bácsi szeretné megszüntetni, de ott az a fránya tagi kölcsön... Szeretné elkerülni a tao-t és illetéket mint mindenki:)
Ha bejelentenénk, hogy pl. következő hónaptól a KATA adózási módot választja, elkezdené fizetni a 25 eft-ot havonta, tegyük fel, hogy ki is számlázna mondjuk fél év alatt 2-3 mft-ot, egy idő után végelszámolnánk, akkor mi történne?
Azt olvasom, hogy akkor újra visszakerül szmv. trv. alá. és kell záró mérleg, nyitó mérleg stb... tehát leltározni kell.
De mint Katás bt, én csak a bevételiről vezetnék nyilvántartást nem? Hogy készítek akkor mérleget?
Még is csak könyvelni kellene a katás időszak alatt is a költség számlákat (ha lenne), bankot stb.... és abból lenne a záró?
A gondolat az, hogy ha kiszámlázna 2-3 mft-ot akkor abból "vissza lenne fizetve" a tagi kölcsön. Sutty, eltűnne:) vagy nem ?
Van egy másik katás bt-m is, akkor viszont működik. Ő 2013 óta katás és én csak a bevételeit könyveltem ezidáig. Ha Ő meg akar szűnni akkor miből készítek záró-nyitó mérleget? Évekre visszamenőleg? A könyvelő programban évek óta csak vevő követelésként vannak rögzítve a számlái, és évente beküldve a KATA. Ennyi.
Előre is hálás köszönetem, ha van valami tanácsa..
Üdv Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-09 18:18:42

Szilvi,
Bt1: nem rossz az ötlet, pláne, ha nem fivtív bevételekről lenne szó. A záró mérleggel nem lesz gond, gyakorlatilag a pénztárt/bankot kell leltározni eszköz oldalon, a vagyoni betétet és a mérleg egyezőség miatt esetlegesen eredménytartalékot forrás oldalon.
Bt2: a befektetett eszközöket, a követeléseket, a kötelezettségeket analitikusan kata alatt is nyilván kell tartani (ezt diktálja a józan ész, nem a jogszabály). Azaz a záró leltárt az analitikák, a banki kivonat, a pénztár, a társasági szerződés alapján kell elkészíteni, majd hogy megálljon a mérleg, a különbözetet ET-ra kell elszámolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

4 Negyed Kft 2017-09-11 08:52:45

Köszönöm!!!!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra