Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Bt végrlszákolás / kültag halála


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

d-conto 2022-09-27 22:38:38

Kedves Attila!

Volt katás Bt 09.01-vel egyszerűsített végelszámolás alá került. A 40 napos moratórium alatt (vagyis a végelszámolás megindulását követően, de még a végelszámlolás lezárása előtt) a kültag hirtelen elhunyt.
1. Hogyan folyik ilyenkor tovább a végelszámolás? Mehet tovább egyszerűsített eljárással?
2. Be kell jelenteni valahová (Nav, Önkormányzat) a kültag halálát?
3. Végig kell várni a 40 napot a záródokumentumok beadásához?
4. Meg lehet úgy konstruálni a vagyonfelosztási javaslatot, hogy csak a beltag szerepeljen benne? (Ha a kültag a beltag házastársa volt, de vannak közös gyermekeik, akkor azok lesznek automatikusan a kültag üzletrészének örökösei, vagy mehet minden a beltagnak kiadásra? Ez utóbbit szeretné mindenki de lehetséges ez egyáltalán?)
5. Ki kell várni a hagyatéki tárgyalást a végelszámolás lezárásával, vagy valahogy meg lehet oldani (pl.megállapodással), hogy minden vagyon a beltag részére legyen kiadva?
Köszönettel: Zsófia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-28 09:14:51

Kedves Zsófia,
1. Igen, mehet tovább az egyszerűsített végelszámolás, de félő, hogy a 150 napba nem fog beleférni a hagyatéki eljárás lefolytatása.
2. Nem kell bejelenteni.
3. Igen, a 40 napot mindenképp ki kell várni, ez az esetleges hitelezők érdekét védi.
4-5. A végelszámolás lezárásával mindenképp meg kell várni a hagyatéki eljárás lezárását, ugyanis csak válik nyilvánvalóvá az örökös(ök) személye. A vagyonfelosztást is ennek megfelelően kell majd elkészíteni.
papattila

Szakértői hozzászólás

d-conto 2022-09-28 21:40:18

Kedves Attila, köszönöm a válaszát. Annyit kérdeznék még, hogy ez esetben a záró beszámolót elfogadó taggyűlési határozatban (amelynek ugye kötött mintanyomtatványa van) kik lesznek a megjelölt "tagok", akik döntenek? Csak a beltag? Vagy az örökösök is mind? Társasági szerződés módosítás is kell, ill. cégeljárás a változásbejegyzéshez, ügyvéd, stb? A cél az lenne, hogy ne bonyolódjon ennyire, a kültagnak pár ezer Ft-os üzletrésze van, és sok gyereke, aki örökös lenne....köszönöm. Zsófia

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-29 06:26:33

Sajnos pont ez a bökkenő, hogy amíg nincsnek tényleges örökösök, addig -többek között- ez a dokumentum se készíthető el szabályosan. Ezért nem fog a 150 napba beleférni és ezért kell normál végelszámolásba átfordítani.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra