Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Cafeteria elemek 2019. évtől


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

vuszi69 2019-01-09 10:49:58

2019.01.01-től a SZÉP kártya kivételével a cafeteria elemek nagy része bérként adózik. Ha ennek ellenére szeretnék adni a munkavállalónak pl. BKK bérletet, és a cég vállalja az összes adóterhet, hogy a nettó megkapott összeg (érték) ne változzon, akkor ha jól értelemezem fel kell bruttósítani a juttatás értékét és így számfejteni a mvállaló részére. A bérprogramunkat készítő programozók viszont úgy paraméterezték fel a programot, hogy amennyiben nem pénzbeni kifizetésű elem kerül bérszámfejtésre, akkor a juttatásra eső járulékot és adót a program a normál nettó bérből levonja és a bruttó juttatást nem adja hozzá a bruttó bérhez. Tehát véleményük szerint nincs lehetőség arra, hogy a mvállaló nettó bére ne csökkenjen ha egyéb juttatást adok neki (BKK bérletk, egészségpt., parkolóbérlet, stb.) Segítségét szeretném kérni a fenti témában. Válaszát eőre is megköszönve.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-09 18:02:13

Szerintem a fejlesztők helyesen paramétereztek. A megoldás az lehet, hogy a bruttó bérét meg kell emelni annyival, amely mellett a nettó bére változatlan marad (ez persze jóval többe kerül, de ez a gálánsság ára). Meggondolandó az is, hogy van-e valami akadálya (pl. hogy nem kívánják a munkaszerződésbe foglalni, mert azt csak a dolgozó hozzájárulásával lehet módosítani, ha esetlegesen már nem kívánja vagy nem tudja a munkáltató ezt a plusz juttatást adni), hogy ne természetben, hanem pénzben kapja meg (a nettó bére növekedjen pl. a bérlet árával) az egyéb juttatást.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra