Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Cég által fizetett életbiztosítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2018-02-20 15:56:53

Tisztelt Pap Attila!

Egy Kft életbiztosítást fizet a tagja után. Van befektetési része is, amit gondolom a jövőben visszakap a cég (?). A kérdéseim:

1. ez teljes egészében költségként könyvelendő, vagy követelésként (egy része?). Ha követelés, tudnom kellene, hogy mennyi belőle a biztosítás és mennyi a befektetés, ráadásul a hozamok is könyvelendők lennének?
2. amennyiben költség, akkor egyes meghatározott juttatásnak fog minősülni, ami után meg kell fizetni az SZJA+EHO-t? Ha más nem kap ilyen jutattást, az probléma-e?

Hova könyvelendő, milyen adóvonzatai vannak?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-20 19:26:03

Ceasar,
1. Ha nem végleges vagyonvesztéssel jár (a kérdésből úgy tűnik, hogy ez fennáll), akkor csak követelésre lehet könyvelni, a kifizetett összeg erejéig (azaz "hozamok" nélkül).
2. Ha végleges vagyonvesztéssel jár, akkor személy jellegű egyéb kiadásként könyvelendő, ha adóköteles (Szja tv. 70.§), akkor a kifizetőt terhelő 19,5%-os eho bérjárulék, az szja pedig szintén személy jellegű egyéb kiadás. Hogy mikor lehet adómentes, ezt a pontos részletek ismeretében lehet megállapítani.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra