Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Cég vagyona mennyi


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2022-04-21 21:54:50

Kedves Attila,

Örökléskor pontosan hogyan kell kiszámolni az elhunyt üzletrészének értékét, tehát hogy hány ft az örökölt rész? De gondolom végelszámoláskor is hasonló a kérdés, hogyan kell kiszámolni a cég vagyonát, amit majd fel kell osztani?

Pl saját tőke + követelések - kötelezettségek? Vagy a tárgyi eszközök értékét is hozzá kell számolni? Ha igen, könyv szerinti vagy piaci értéken? Vagy nem ez számít, hanem a meglévő eszközöket (1-3 számlaosztály) kell piaci értéken megbecsülni? Hogyan tudja pl. ezt a közjegyző meghatározni a hagyatéki eljárás során?

Van erre valami képlet?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-04-22 20:46:40

Kedves Ceasar,
A legkézenfekvőbb módszer az örökhagyó halálakori saját tőke adott üzletrészre jutó részében meghatározni a piaci értéket. Ezt még persze lehet ilyen-olyan tételekkel felfelé tornászni, de ennek alátámasztása már komolyabb bizonylatolást igényel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra