Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Cégalapítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

rone1983 2018-06-08 11:06:44

Tisztelt Szakértő!
Cégalapításnál (kft.) van-e előírás arra, hogy a törzstőke milyen összetételű lehet? Pénzbeni és nem pénzbeni törzstőke arányára van-e megkötés? Vagy lehet céget alapítani úgy is, hogy nincs pénzbeni befizetés?
Kérem válaszában a jogszabályi helyet is jelölje meg.

Köszönettel:
Renáta

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2018-06-09 07:25:07

Csak ez a szabály van:
"Ptk. 3:163. § [A nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás teljesítése]
(1) Ha alapításkor a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értéke eléri vagy meghaladja a törzstőke felét, a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást a nyilvántartásba-vételi kérelem benyújtásáig teljes egészében a társaság rendelkezésére kell bocsátani.
(2) Ha a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást a társaság alapításakor nem bocsátották teljes egészében a társaság rendelkezésére, a fennmaradó nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást a társasági szerződésben meghatározott időpontig kell szolgáltatni. A társasági szerződésnek a nyilvántartásba vételtől számított három évnél hosszabb határidőt megállapító rendelkezése - a három évet meghaladó részében - semmis."
Itt nincsenek arányok. Ha az apport nagyobb, mint a törzstőke fele - akkor azonnal át kell adni. Így az egész törzstőke is állhat apportból

Szakértői hozzászólás

rone1983 2018-06-11 17:52:34

Kedves Tibor!
A Ptk 3:161§ szerint a törzsbetétek különböző mértékűek lehetnek, az egyes törzsbetétek mértéke nem lehet kevesebb százezer forintnál.
Ezt akkor a fentiek szerint úgy kell értelmezni, hogy ha a tagok nem pénzbeli hozzájárulásként alapítják a kft-t a nem pénzbeli hozzájárulásuk sem lehet kevesebb százezer forintnál?

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra