Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Cégautóadó + benzin szla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2018-01-07 13:51:58

Tisztelt Pap Attila!

Egy új ügyfélnél találkoztam azzal, hogy eddig megfizette a cégautóadót az alkalmazottak személyautója után, cserébe ők a cég nevére szóló számlát hoznak az üzemanyagról. Szabályos ez? A kiküldetési rendelvényt nem igazán akarja, merthogy az macerásabb (és gondolom nyomon követhetőbb). Engem az aggaszt, hogy ha nem tudja igazolni, hogy a teljes üzemanyagot a vállalkozás érdekében használta fel, akkor pl. egy TAO vizsgálat nem okoz-e gondot. Elszámolható mindenféle nyilvántartás nélkül az üzemanyag számla? A cégautóadó megfizetése mentesíti?

köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-07 17:09:04

Ceasar,
Ahhoz, hogy a cég a nevére szóló üzemanyag számlákat el tudja számolni, az szükséges, hogy az autók a cég használatába kerüljenek akár egy használati, akár egy bérleti szerződés alapján. Abban is alapos az aggodalma, hogy az előbbieken túl az is szükséges, hogy minden hónapban (de évente mindenképp) feljegyezzék a nyitó és a záró kmóraállást, ami bizonyítja a költségelszámolás helyességét. Való igaz, hogy a cégautóadó megfizetésével minden futott km vállalkozási célúvá válik a tao-ban (azaz nem kell útnyilvántartást vezetni), de a futott km-t igazolni kell. Megjegyzendő, hogy a cégautóadó megfizetésére a tulajdonos magánszemélyek kötelezettek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra