Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Cégautóadó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Mazita 2024-01-31 19:51:06

Tisztelt Szakértő!

Egyéni vállalkozó vásárolt egy személygépjárművet 2018-ban, egyéni vállalkozóként a számlán szerepelt az adószáma, tárgyi eszköz nyilvántartásban szerepel. A vásárlástól 2022.06.30-ig fizette a cégautó adót. Sajnos az előző könyvelő minden évben 5% értékcsökkenést számolt el(úgy tudom csak a vásárlás évében lehet átalány écs-t elszámolni a beszerzési ár 10%-át és max az adott évi bevétel 1%-áig). Kérdéseim:
1. mentesül a cégautóadó alól az egyéni vállalkozó ha nem számol el költséget a személygépjármű után? Tehát ha 2024 évben nem számol el semmi nemű költséget akkor nem kell fizetni cégautó adót?
2. Megteheti hogy a továbbiakban "magánszemélyként" üzemelteti?
3. Hogy kerülhet át hozzá magánszemélyként az autó? Az egyéni vállalkozás és a természetes személy vagyona és jogalanyisága nem különül el. Tehát az egyéni vállalkozó minden szempontból ugyanazon adóalany mint maga a természetes személy, tehát eladni nem tudja saját magának, akkor mi a módja hogy kivonja a vállalkozás tárgyi eszközei közül?
4. Ha eladja akkor az egyéni vállalkozás bevételének fog számítani az eladási ár? Nem kizárólagosan a vállalkozási tevékenységéhez használta, mivel személyautó és magáncélokra is használta. Az értékcsökkenés nem lett utána teljes mértékben elszámolva, mivel alapszabály szerint csak a szerzés évben lehet tudomásom szerint.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-03 08:39:59

Kedves Kérdező,
Valóban szabálytalan volt az értékcsökkenés folyamatos elszámolása a 10%-os átalány helyett.
1. Igen, mentesül.
2. [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra