Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Cégautóadó kötelezettség kiküldetési rendelvény alapján


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ropo 2024-01-09 11:38:18

Tisztelt Szakértő!
Egyszemélyes kft alapító tagja munkaviszonyban ügyvezető, aki magánszemélyként saját gépkocsi használatra kiküldetési rendelvényben feltüntetett távolság szerint, az üzemanyag fogyasztási norma és legfeljebb a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint a 15 forint/kilométer általános személygépkocsi-normaköltség alapulvételével költségtérítést szeretne ugyanis a kft. tulajdonában nincs autó. A Kérdésem az volna,hogy a magánszemély tulajdonában levő személygépkocsi hivatalos használata miatt a kft. részéröl kifizetett, és személyi jellegű egyéb ráfordításként elszámolt költségtérítés igazolás nélkül elismert költségnek számít ugye, és így cégautó-adó fizetési kötelezettséget sem keletkeztet a magánszemély részére ? Viszont ha már autópályamatricát számol el a kft a magánszemély autójával kapcsolatosan (a kft. nevére szóló számla alapján )akkor az már más által elszámolt költségnek minősül és itt már megjelenik a magánszemélyt terhelő cégautóadó is ?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-01-14 08:31:24

Kedves Kérdező,
Ha csak az üzemanyagtérítést kapja a kérdésben leírtak szerint, akkor valóban nem keletkezik cégautóadó fizetési [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Ropo 2024-02-07 11:33:40

Kedves Pap Attila!

Akkor ezt úgy kell értsük,hogy az üzemanyagot továbbra is a NAV által megengedett normák szerint térítheti a cég üzemanyagszámlák nélkül elismert költségként , a matricákhoz kapcsolódóan pedig a cég nevére szóló és a cég által elszámolt számlákkal mint tételes költségelszámolás cégautó adót fizet a magánszemély? Vagy ilyenkor már a kiküldetési alapján elszámolt üzemanyaggal kapcsolatosan is tételes költségelszámolást kell alkalmazni? Köszönöm megtisztelő válaszát . Üdvözlettel.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra