Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Céges intatlan értékesítése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

sivaü 2024-02-28 22:49:51

Egy Kft. vásárolt egy használt ingatlant egy másik Kft-től 2014. júniusában. Az eladó FAD-os számlát állított ki.
A Kft. a NAV-hoz ingatlan bérbeadás esetén bejelentkezett adómentesség helyett adókötelességre. Ezt évek óta ki is adta.
Az ingatlan vétel számlájához kapcsolódó áfá-t levonható és fizetendő áfá-ba is bevallásra került. Az ingatlan felújítás, hozzáépítés áfá-ja levonásba került. Jogos volt az áfa levonása?

1. Ezt az ingatlant eladja a Kft. 2024.07 hónapban.
Milyen áfásan kell kiállítani a számlát az eladásról? Mire hivatkozunk szövegesen?
2. A 240 hónapos áfa szabályt miatt keletkzik áfa fizetési kötelezettség, ha igen, akkor csak az ingatlanra, telekre és felújtásra, hozzáépítésre is?
3. A 240 hónapos áfa szabály hónapok számításánál a 2014. júniust már bele számolom vagy nem és a 2024. júliust bele számolom vagy nem a 240 hónapba?
3. A foglalóról milyen áfásan szükséges a számlát kiállítani? A megjegyzésbe mire szükséges hivatkozni az áfa törvénnyel kapcsolatban?

Témanyitó hozzászólás

sivaü 2024-02-28 22:56:23

- Amennyiben áfá-sá tenné a cég az ingatlan értékesítést az ingatlan eladás előtt, akkor miben változna az áfa fizetés az értékesítéskor? Mi után kellene áfá-t fizetni?
- Év közben vagy csak január 1-től választhatom az áfá-s ingatlan értékesítést?
- ÁFÁ-s értékesítés esetén FAD-os számlát kell kiállítani?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-29 05:50:43

- Igen, jogszerű volt, feltéve, hogy a számla is jogszerűen került adókötelesen kiállításra, még ha fad-os is volt (praktikusan az eladó adókötelessé tette-e a használt ingatlan értékesítéseit).
1. Ha az eladást megelőzően adókötelessé teszi a használt ingatlan értékesítéseit (88.§), akkor fad-osan kell számláznia (nem adóalanynak 27% áfa felszámításával), egyéb esetben tárgyi [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

sivaü 2024-02-29 07:48:02

- A 240 hónapos figyelési szabály a karbantartásokra, egyéb anyagköltségekre nem vonatkozik az ingatlannal kapcsolatban?
- Amennyiben alanyi mentes egyesület vásárolja meg az ingatlant, akkor ugyanúgy a tárgyi mentes és a FAD-os számlázás vonatkozik az ingatlan értékesítésre?
- Amennyiben az ingatlan beszerzés számlája 2014. június 12, akkor a figyelési időszakot 2014. júliustól számolom egész hónapokra?
- Amennyiben az ingatlan eladás számlája 2024. július 22, akkor a figyelési időszakot 2024. június 30-ig figyelem egész hónapokra?
- Amennyiben FAD-os lenne az értékesítés, akkor nincs 240 hónapos figyelés és áfa visszafizetés?
- A FAD-os értékesítésnél nincs fizetendő ÁFA?
- A 240 hónapos figyelési időszakra vonatkozó ÁFÁ-t az áfa bevallás mely sorába kell bevallani?

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra