Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Cégvásárlás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Nem létező felhasználó 2017-12-01 14:54:52

Tisztelt Szakértő! A "leány" cég három tulajdonosa közül kettő egy-egy másik cég. A harmadik tulajdonos egy magánszemély , aki kivásárolta a két cégtől a részesedést. A kivásárolt névérték 2 000 e Ft volt. A vételár pedig 10 e Ft. Ugyanakkor az egyik tulajdonos cégnek térítés nélkül adott át 700 e Ftot.
Kérdésem, hogy minősíthető-e az ügylet színlelt szerződésnek. Ha igen, megoldás lehet, ha az új magánszemély tulajdonos ugyanezt az összeget befizeti szintén térítés nélküli átadásként? A fogadó cég ezt az összeget az egyéb bevételek között szerepelteti. köszönöm, Eszter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-12-02 16:53:06

Eszter,
A színlelt szerződés ügyében ennyi információból merészség lenne bármelyik álláspontot is képviselni. Ugyanakkor az bizton kijelenthető (úgy általánosságban), hogy az Szja tv. 77/A§-a alapján adóköteles a magánszemélynél az értékpapír piaci értékéből az a rész, amelyet ingyenesen kap meg. Praktikusan, az üzletrész piaci értéke és a 10eFt közti különbözet a magánszemély egyéb jövedelme lesz 15% szja-val és 22% eho-val.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra