Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Civil szervezet reprezentációjának adója


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

SebesKonyv 2018-01-30 12:00:59

Tisztelt Szakértők!
Nem közhasznú egyesület saját tagjainak (megyei intézmények, nem magánszemélyek) szakmai rendezvényt tart évente 4 alkalommal az alapszabályában konkrét célnak megfogalmazottak szerint. Mivel az ország több pontjáról érkeznek a megyei tagszervezetek által delegált magánszemélyek, ezért az étkezés mellett szállásköltség is felmerül.
A rendezvénnyel kapcsolatos minden költséget az egyesület áll, de nem a saját költségvetéséből, hanem pályázati összegből. A rendezvényekre nem szednek belépőt és részvételi díjat sem. Nem téríttet meg semmit a tagszervezetekkel, akik egyébként minden évben fix összegű tagdíjat fizetnek. Felmerült a kérdés, hogy reprezentációnak minősül-e az étkezés és a szállás díja ebben a formában az egyesületnél és így bevallás- és adókötelessé (szja, eho) válik-e? Az összes ráfordítás 10 százalékát bőven meghaladja a rendezvényekre fordított összeg, mivel ebben az évben ezeken a rendezvényeken kívül más költség nem nagyon fog felmerülni az egyesületnél.
Üdvözlettel
Nagy Szabolcs

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-31 05:52:08

Szabolcs,
Az étkezés mindenképp repinek minősül, adóköteles (kivéve ha a szállás díjában kötelezően foglalt étkezésről van szó), míg a szállás szerintem igénybe vett szolgáltatásként adómentesen könyvelhető.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra