Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Családi gazdálkodó-bérmunka


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

haskak 2017-08-17 08:54:29

Tisztelt Szakértő!
Kérném szíves segítségét a következő kérdést illetően.
Jól értelmezem-e az SZJA tv. rendelkezéseit, hogy amennyiben egyéni vállalkozó családi gazdálkodó más személynek bérmunkát (permetezés,boronálás,egyéb mezőgazdasági szolgáltatás) végez, azt nem adózhatja le családi gazdálkodóként (mint az őstermelésből származó jövedelmet), hanem az SZJA bevallás 13-as lapján egyéni vállalkozói jövedelemként kell figyelembe vennie?
Ha igen, ezzel a bevétellel szemben elszámolhat-e olyan TE. után értékcsökkenést, amit korábban családi gazdálkodóként kezdett amortizálni?
Válaszát tisztelettel köszönöm!
Krisztina

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-08-17 13:17:24

Krisztina,
Igen, jól értelmezi, a szántás-vetés nem minősül őstermelői bevételnek (nem szerepel az Szja tv. 6.sz.mellékletében felsorolt szolgáltatások közt), erre az önálló tevékenységből származó jövedelemre előírt szabályokat kell alkalmaznia. Ha a kérdésbeli tevékenységek szerepelnek az egyéni vállalkozói tevékenységei közt, akkor a bevétel az egyéni vállalkozásban fog adózni. A tárgyi eszközök használatba vételekor kell eldöntenie a magánszemélynek, hogy mely tevékenységéhez kívánja hasznosítani, azaz hogy melyik tevékenységében kívánja költségként elszámolni. Ezen döntését később nem módosíthatja, azaz a családi gazdaságba beszerzett eszköz értékcsökkenését később nem számolhatja el az egyéni vállalkozásában, még akkor sem, ha számára ez kedvezőbb lenne.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra