Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Családi gazdaság élethivatásszerűség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mantarkft 2019-04-04 14:53:58

Kedves Attila !
Abban szeretnék egy kis szakmai segítséget, illetve véleményét kikérni, hogy adott egy családi gazdaság 4 fővel. .
1.) A családi gazdaság alapításakor és a kezdeti években megfelelt az a követelmény, hogy a családi gazdálkodó vezető össz. jövedelmének az 50 %-a mg. ősterm. tevékenységből kell származzon. Viszont most már ez nem valósul meg. ( Családi gazdaság vezetője egy Kft ügyvezetője nem kevés havi bérjövedelemmel ) Mi a teendő ebben az esetben ? Egyáltalán ezt mindig vizsgálni kell, vagy csak az alapítás feltétele volt , tekintettel pl. arra, hogy egy vis maior esetén ha nem keletkezik bevétel , hogy valósul meg ez a min. 50 %-os arány ??? Foglalkozik ezzel egyáltalán valaki ? Nav vagy MgszH ? Volt már a gyarkorlaban valakinek ellenőrzése, amelyben erre kitértek volna ?
2.) Továbbá feltétel szintén, hogy legalább 1 főnek főállásúnak kell lennie. Ez abban az esetben ha a nyugdíjas családi gazdaság tagja látja el ezt a jogviszonyt ( természetesen nem biztosítottként, nincs járulékfiz. kötelezettség saját jogú nyugdíjas gyanánt ) megfelelő-e ?
Várom véleményét, illetve tanácsát ! További szép napot !
Előre is köszönöm !
Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-05 05:25:07

Kedves Andrea,
1.) Az ezzel kapcsolatos ellenőrzésekben nincs tapasztalatom, de ha nem felel meg az élethivatásszerű előírásnak (és bár ez nem szerepel a jogszabályban, de ennek észszerűen tartósnak kell lennie: pl. ha köt valaki egy határozatlan időre szóló munkaszerződést egy Kft ügyvezetői tisztségére, akkor ez nem tekinthető átmenetinek véleményem szerint), akkor a családi gazdaságot át kell alakítani, új vezetőt választani, hiszen egy törvénytelen állapot áll fenn.
2.) Igen, megfelelő.
papattila

Szakértői hozzászólás

mantarkft 2019-04-05 11:02:17

Nagyon köszönöm, kedves Attila !
Amennyiben a családi gazdaságban vezetőt váltunk ( nyugdíjas édesanya lesz a vezető ) , szükséges hogy az ő nevére állítsuk ki az értékesítéseink bizonylatait ( akinek jelenleg nincs adószáma ) , vagy maradhat a volt családi gazdaság vezetőjének a nevére kiállított bizonylat. A beérkező számlák , bizonylatok tekintetében is bármelyik tag nevére szóló bizonylat elszámolható ? Továbbá az MVH támogatások is a volt családi gazdaság vezetője igényelte, tekintettel, hogy csak ő van regisztrálva . Ez jelent valami változást ? Az új vezető választásával az MVH támogatásokat is neki kell igényelnie ???
Köszönöm mindig gyors és kielégítő válaszát !
További szép napot !
Andrea

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-06 12:51:08

Kedves Andrea,
Az értékesítést bármely tag adószáma alatt lehet folytatni, azaz nem szükséges az új vezetőnek adószámot igényelnie. Ismereteim szerint a támogatások igénylésénél sem okoz problémát a vezető csere, mehet a régi vezető nevén (de azért ezt erősíttesse meg a falugazdásszal).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra