Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Családi mezőgazdasági társaság


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nyilasvaleria 2022-02-22 13:40:02

Tisztelt Pap Attila!

Cégünk a közeljövőben szeretné a CSMT minősítést megszerezni. Már mindent elolvastam a témában, beszereztem az adonet.hu kézikönyvét is, azonban a következő kérdésekre nem kaptam választ.
Jelenleg olyan tevékenységeket is folytat a vállalkozás, amely nem fér bele kizárólag az mg. és kiegészítő tevékenységekbe (4611 - mg. termék ügynöki nagykereskedelme, illetve 4675 - vegyiáru nagyker), tehát a minősítés miatt ki kell vennünk a tevékenységi körből. Ezen tevékenységeket lehetséges úgy végezni a jövőben, hogy egy új vállalkozást hozunk létre, azonban a CSMT üzletrésszel rendelkezne a vállalkozásban? Erre vonatkozóan nem találtam sehol utalást, hogy a CSMT rendelkezhet-e üzletrésszel más gazdasági társaságokban?
A másik kérdésem a témával kapcsolatban, hogy kezdeményezhető a CSMT minősítés még ebben évben annak ellenére, hogy a cég már folytatott nem mg. és kiegészítő tevékenységet (idén már történt termény felvásárlás, értékesítettünk műtrágyát)?
Válaszát és segítséget előre is nagyon köszönöm!

Üdv: Nyilas Anna

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2022-03-01 11:46:40

Túlbonyolítja a kérdést. A törvény nem zárja ki, hogy a csmt más vállalkozásban vegyen részt, céget alapítson.
A törvény 14. § (1) bekezdése szerint a családi mezőgazdasági társaságként gazdasági társaság, szövetkezet vagy erdőbirtokossági társulat a nyilvántartásba vételt követően működhet. Ezt én úgy értelmezem, hogy ettől az időponttól kezdve - vagy leaglábbis a kérelem benyújtásától kezdve kell megfelelnie a törvényi feltételeknek

Szakértői hozzászólás

nyilasvaleria 2022-03-04 10:11:32

Tisztelt Dr. Szabó Tibor Úr!

Nagyon köszönöm válaszát és segítségét!

Üdv: Nyilas Anna

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra