Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

CSED_GYED alap


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Libcsi201 2018-10-25 11:51:34

Tisztelt Szakértő, Katás egyéni vállalkozó várhatóan 2019. júniusában szül. Kérdésem, hogy ha az egyéni vállalkozását megszüntetjük, vagy szüneteltetjük és főállású munkaviszonya lesz, akkor mi képezi a CSED-GYED alapját? Munkaviszonyában meglesz a folyamatos 120 nap biztosítási idő, a 180 nap kétséges. Ha a biztosítási jogviszonya szünetel 30 napig, akkor már csak a munkaviszonyos jövedelme számít be a CSED- GYED alapba? Vagy abban az esetben is csak a munkaviszonyból származó jövedelem számít, ha nincs megszakítás a biztosításban. Köszönöm a segítséget,

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-25 21:18:13

Alap szabály, hogy csak a keresőképtelenséget (szülés) közvetlenül megelőző jogviszony jövedelmi adatait lehet figyelembe venni, azaz az egyéni vállalkozás jövedelmi adatai nem jöhetnek számításba, csak a munkaviszonyos. A 30 napos megszakítás azt eredményezi, hogy a 120/180 napba nem lehet beszámítani az ezt megelőző biztosítási jogviszonyokat. CSED esetében ha a számítási időszakban van 180 napi jövedelme, akkor ez lesz az ellátás alapja (Ebtv. 48.§ (1)). Ha csak 120 napi jövedelme van a számítási időszakban, de rendelkezik 180 napi folyamatos biztosítási jogviszonnyal, akkor ez lesz az ellátás alapja (48.§ (2)). Ha még ez sem teljesül, akkor a minimálbér kétszerese, de legfeljebb a tényleges jövedelme lesz a mérvadó. GYED esetében annyi eltérés van, hogy ha 120 napi jövedelemmel sem rendelkezik, de van 180 napi folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor az ellátás alapja a tényleges jövedelem lesz (48.§ (3)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Libcsi201 2018-10-26 08:28:19

További kérdésként merült fel, hogy ha mellékállású katás marad és főállásban másik cégnél heti 40 órás munkaviszonya lesz, akkor is csak a munkaviszonyos jövedelme számít a CSED-GYED alap meghatározásánál. Nagyon köszönöm,

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-26 13:02:52

Igen, akkor is. Megjegyzendő, hogy a nem főállású katás egyéni vállalkozó nem minősül biztosítottnak, így bármilyen pénzbeli ellátással kapcsolatban fel sem merülhet a beszámíthatósága.
papattila

Szakértői hozzászólás

Libcsi201 2018-10-29 08:26:40

Köszönöm szépen a részletes választ

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra