Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Csedre jogosultság


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2018-11-11 18:10:37

Kedves Attila,

Ha valaki gyesen van 1 éve, 2 éven belül nem volt semmilyen biztosítási jogviszonya, ha most elhelyezkedne, jogosult lehet-e csed-re? A Tb 5.$ nem sorolja fel a gyest, de a 8.$ azt mondja, hogy nem szünetel a biztosítás a gyes alatt. Akkor érthető ez úgy, hogy a gyes biztosításnak számít (persze lehet, hogy ez belemagyarázás, mert a szünetelés feltétele, hogy már létezzen egy biztosítási jogviszony, ami az én kérdésem esetében nincs)? Ráadásul ugye a gyes alatt nem kell a 7.320 ft-ot sem fizetni, ez is azt sugallja, hogy gyes alatt van biztosítás.
Tehát a valós kérdés, hogy a csed szempontjából a gyes beleszámít-e a szükséges 365 napba?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-12 18:46:41

Kedves Ceasar,
A Tbj. 5.§-a sorolja fel az egyes biztosítási jogviszonyokat. Ezek közt a GYES ellátás valóban nem szerepel, azaz ha valaki csupán GYES ellátásban részesül, akkor nem minősül biztosítottnak. A 8.§ kivétele arról szól, hogy ha valaki a munkaviszonyában babás ellátásra megy és mondjuk épp GYES-en van, akkor a biztosítása annak ellenére nem szünetel, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt alap esetben szünetel a biztosítás. A válasz a valós kérdésre: sajnos nem számít bele.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra