Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

CSOK meglévő épület bővítése Áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Bgspremium 2018-11-26 12:25:06

Egy építőipari Kft magánszemély megrendelőnek meglévő lakóépület bővítést készít, építési engedélyköteles, csok feltételeknek megfelel, mint Generálkivitelező jár el, ez esetben is 5%-os adót számít fel a Megrendelőnek? (FAD-os)Megrendelő szerint 5%-os, szerintem 27%-os de elbizonytalanodtam az Áfa tv. 86.par alábbi hivatkozása miatt:j) a beépített ingatlan (ingatlanrész) és az ehhez tartozó földrészlet értékesítése, kivéve annak a beépített ingatlannak (ingatlanrésznek) és az ehhez tartozó földrészletnek az értékesítését, amelynek *
ja) első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy
jb) * első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása, vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év, vagy beépítése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év;
Itt az" első rendeltetésszerű használatbavételére" hivatkozva lenne 5%-ék? Köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-26 16:53:33

A kedvezményes adókulcs alkalmazhatóságának egyik feltétele, hogy termékértékesítés történjen. Álláspontom szerint az "új" ingatlan dilemmáig el sem jutunk, mivel egy meglévő ingatlan bővítéséről van szó, ami véleményem szerint a kérdésbeli esetben csak szolgáltatás lehet (nem jön létre új albetét), amelynek helyes áfa mértéke 27%.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra