Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Csoportos társasági adóalanyiság


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

markoaj 2023-11-07 16:52:30

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéssel fordulok Önhöz:
Az A társaságban 58%-s részesedéssel rendelkezik Y természetes személy, míg 20%-s részesedéssel rendelkezik X természetes személy. Ugyanezen két személy részesedése B és C társaságban 70-20% illetve 70-10%. A szavazati jogok a tulajdoni részaránynak megfelelően oszlanak meg a felek között. Y és X természetes személyek nem egymás közeli hozzátartozói. A Társaságok maradék üzletrészein más személyek osztoznak különböző részarányban. Az érintett társaságok vonatkozásában fennállnak a Tao tv. 2/A. § (2) bek b) és c) alpontjában rögzített feltételek. Kérdés, hogy A, B és C társaság létrehozhat-e csoportos társaságiadó-alanyt, azaz Y és X személyek tekinthetőek-e egy személynek a Tao tv. 2/A. § (2) bek a) alpontjában és (3) bekezdésében rögzített 75%-s feltétel megállapításakor?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-11-08 07:15:15

Olvasatomban a csoportos adóalanyiság feltételeinél a törvény nem [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra