Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

E-számla tárolása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

47178 2018-10-19 10:08:47

Tisztelt Szakértő!
Elektronikus számla tárolására megfelelő-e az alábbiakban részletezett gyakorlat, ha nem, mi lenne a helyes?
Szállító elektronikus számlát állít ki, melyet letöltünk a szamlazz.hu tárhelyéről, majd elmentjük az erre a célra elkülönített saját hálózati helyre. A letöltött számla tartalmazza a fokozott biztonságú tanúsítványt, melyet ellenőrizni tudunk Adobe Acrobat Reader segítségével. A hálózati helyről napi biztonsági mentés készül.
Segítő válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2018-10-20 21:49:32

A digitális archiválás szabályairól szóló 1/2018. (VI. 29.) ITM rendelet szerint a számla tárolása, megőrzése során bármely olyan megoldás alkalmazható, amely megfelel a 3.§ követelményeinek:
3. § (1) A megőrzésre kötelezett a megőrzési kötelezettség lejártáig folyamatosan köteles biztosítani, hogy az elektronikus dokumentum megőrzése olyan módon történjen, amely védi az elektronikus dokumentumot a törlés, a megsemmisítés, a véletlen megsemmisülés, az utólagos módosítás és sérülés, valamint a jogosulatlan hozzáférés ellen.
(2) A megőrzésre kötelezett köteles biztosítani, hogy az őrzött elektronikus dokumentum értelmezhetősége, olvashatósága - például a dokumentum megjeleníthetőségét lehetővé tevő szoftver- és hardverkörnyezet biztosításával - a megőrzési kötelezettség időtartama alatt megmaradjon.
4. § (1) A megőrzésre kötelezett a megőrzésről a 3. §-ban szereplő követelmények folyamatos teljesítése mellett, a megőrzendő elektronikus dokumentum típusához és hitelességéhez igazodóan köteles gondoskodni.
(2) A megőrzésre kötelezett különösen az 5-8. §-ban meghatározott módon gondoskodhat a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesítéséről.

Így, ha a kérdésben jelzett megoldás teljesíti a 3.§ feltételeit, akkor megfelelő.

Ezen túlmenően azonban szükséges még a fejlesztői nyilatkozat a szoftver dokumentációja - a rendelet 6. § alábbi rendelkezéseinek megfelelően.
"6.§ (3) A zárt rendszerű archiválást lehetővé tevő szoftver vagy informatikai megoldás fejlesztőjének írásban kell nyilatkoznia arról, hogy az maradéktalanul megfelel a jogszabályi előírásoknak.
(4) A zárt rendszerű archiválást lehetővé tevő szoftver vagy informatikai megoldás fejlesztője és a megőrzésre kötelezett egyetemlegesen felelnek azért, hogy az alkalmazott zárt rendszerű archiválási folyamat megfelel a 3. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek.
(5) A zárt rendszerű archiválást lehetővé tevő szoftvernek vagy informatikai megoldásnak olyan dokumentációval kell rendelkeznie, amely részletes tájékoztatást nyújt legalább az alábbiakról:
a) szoftver vagy informatikai megoldás működésére vonatkozó áttekintő folyamatok,
b) alkalmazott technológiák,
c) alkalmazott szabványok,
d) zárt rendszerű archiválást garantáló megoldások,
e) folyamatba épített és utólagos informatikai és belső ellenőrzési tevékenységek."
Összességében: a jelzett megoldás megfelelő lehet, ha ezt fejlesztői nyilatkozat és dokumentáció alátámasztja.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra