Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Egycélú utalvány számlázása, beváltása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Fadrienn21 2019-01-04 18:24:04

Tisztelt Szakértő!
Ha egy vállalkozás egy konkrét szolgáltatást értékesít ( ismert az utalvánnyal megvásárolt szolgáltatás illetve annak áfa %-a) az utalvány kiállításakor a számlán milyen megnevezést kell szerepeltetni? "Egycélú utalvány" vagy a szolgáltatás konkrét megnevezését kell feltüntetni pl: szállás szolgáltatás? Az átutalt előleg megnevezés itt helytálló? Beváltáskor mikor a szolgáltatás teljesül, ismét szükséges számlát kiállítani, de az utalvány értékéig már nincs áfa fizetési kötelezettség. Itt már az utalvány mint fizető eszköz szerepel a végszámlán. Az utalvány kiállításakor tulajdonképpen egy előleg számlát készítünk amit visszaolvasunk a szolgáltatás teljesítésekor?
Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-05 10:59:57

Sajnos a jelenlegi törvényi szabályozás még nagyon sok részletkérdést vet fel és hagy nyitva. Ilyen például az, hogy minek kell szerepelnie az egycélú utalvány értékesítésekor kibocsátott áfa számlán. Számomra az a logikus, hogy minden olyan adatnak, amely a helyes adójogi minősítéshez szükséges. Az egyértelmű, hogy nincs jogszabályi előírás a termék/szolgáltatás pontos megnevezésére. Ha a kibocsátó (aki egyben a beváltó is lesz) csak egyféle tevékenységet végez, akkor valójában értelmetlen lenne feltüntetni bármilyen pontos szolgáltatást megnevezni, a számlán elegendő "Egycélú utalvány értékesítése" megnevezést használni. Ha többféle tevékenységet végezne, amelynek más-más lenne az adókulcsa, akkor feltétlen fel kell tüntetni az utalványon, hogy mely szolgáltatás körre érvényes és a számlát is ennek megfelelően szükséges kiállítani "Szálláshely szolgáltatásra felhasználható egycélú utalvány értékesítése". Ha az utalványt beváltják, akkor ezen összeg erejéig nem történik újabb áfa-köteles ügylet, ezért erről nem lehet/nem szabad számlát kibocsátani (ez jogszabályba ütköző adóhalmozódáshoz vezetne). Erről a részről csak egyéb számviteli bizonylat bocsátható ki, amely az árbevétel elszámolásának bizonylata lesz. Számvitelileg valóban van hasonlóság az előleghez, de áfa szempontjából semmiképp. Hangsúlyozandó, hogy nincs még kialakult gyakorlat sem hatósági, sem adózói oldalról, így feltétlen ajánlott minden érintettnek figyelemmel követnie az erre vonatkozó szakmai megnyilvánulásokat!
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra