Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Egyéni céggé alakulás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kingaxy 2017-11-21 21:18:17

Egyéni céggé alakulással kapcsolatban köszönnék meg gyakorlati tapasztalatot, tanácsot. Adott egy ev. akinek igen megszaladt. De mivel 4 teherautó is lett vásárolva az idén (1 autóval kezdett 2016 végén) , s a bevétel is igen megugrott , sokkal előnyösebb lenne most már, ha inkább társasági formában működne, hogy év végén ne kelljen leadóznia az utolsó forintig, hanem későbbi beruházást meg lehessen valósítani az elért haszonból. Érdemes lenne egyéni céggé, majd Kft-vé alakulni, vagy elég ha egyéni cég formába vinné át az ev-t? Olvastam erről , az áfa, és illetékfizetés is "megúszva" ha apportként viszi át az egyéni cégbe az eszközeit. Tehát ez jó lenne. De az idei nyereség lehet egyből a tőke? Vagy annak a teljes leadózása nem úszható meg? Hogy az adóként befizetendő összegből inkább beruházna? Tehát a mi elképzelésünk szerint ha tudna még idén átalakulna , s cégvagyonná válna az ev. vagyon... Lehet így? Bármi segítséget, megoldási javaslatot szívesen megköszönök!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-22 05:58:30

Sajnos ez a fórum nem megfelelő formája egy ilyen horderejű kérdés körbejárásához. Azt azonban érdemes tudni, hogy sajnos illeték ügyében nem helyesek az információi, ugyanis nincs jogutódlás az ev és az egyéni cég közt, így az ev-ből érkező apport (természetesen csak azok az eszközök, amelyek tárgyai lehetnek az illetéknek) az egyéni cégnél visszterhes illetéket fog generálni. Az áfa valóban megúszható, ez igaz. Az idei nyereséget sajna ev-ként leadóznia, az ec alapításával kapcsolatos különös szabályokat az Szja tv. 49/A§ alapján kell alkalmaznia. Sok segítséget adhat az szja helyes elszámolásában az 53-as bevallás kitöltési útmutatója is.
papattila

Szakértői hozzászólás

kingaxy 2017-11-22 15:29:46

Köszönöm válaszát kedves Atilla, ez egy fontos mondat, ami már segítség mert itt kerestem az összefüggést "Az idei nyereséget sajna ev-ként leadóznia", .. Tényleg max az apportnál van jelentős nyereség (ÁFA) Az illeték elenyésző.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra