Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Egyéni vállalkozás átalakulás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szekeres 2019-04-02 15:00:13

Tisztelt Attila alábbiakban kérném a segítséget
Egyéni vállalkozó átalakul egyszemélyes kft közte egyéni cég
Átalakuláshoz letárt készít amit tovább visz mint árukészlet ,vevő-szállítót tovább viszi A vállalkozásban az eszközöket nem mindent visz tovább A vállalkozásban van ingatlan mint patika épület ezt nem akarja tovább vinni a kft-be és eszközöket Mint vállalkozó az ingatlant 25-éve szerezte be és újította fel
Kérdésem ,hogy mint egyéni vállalkozó megszűnik és a vállalkozásban lévő ingatlan és egyéb eszközt kivon a vállalkozásból és mint magánszemély fogja birtokolni A kivont eszközöket megszűnés előtt ki kell e számlázni és bevétel ként kell kezelni vagy nem. Kell e valamilyen adót vagy illetéket vagy áfát fizetni
Válaszát előre is köszönöm


Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-03 05:07:54

Érdemes kihangsúlyozni, hogy az egyéni vállalkozó nem tud átalakulni egyszemélyes Kft-vé, még egyéni cég közbeiktatásával sem. Ugyanis az egyéni vállalkozónak nem jogutódja az egyéni cég.
A kérdésére válaszolva az egyéni cégbe nem bevitt tárgyi eszközöket nem kell "kiszámlázni", azok a megszűnéskor nem keletkeztetnek szja köteles bevételt az egyéni vállalkozónál, kivéve, ha kisértékű tárgyi eszközökről van szó (Szja tv. 10.sz.mell.II.1.). Ha a kérdéses tárgyi eszközökhöz korábban áfa levonási jog kapcsolódott, akkor a megszűnéskor azok piaci értéke után áfa fizetési kötelezettség keletkezik, melyet az egyéni vállalkozó az utolsó áfa bevallásában vall be. Illetékfizetési kötelezettség nem merül fel.
papattila

Szakértői hozzászólás

szekeres 2019-04-10 16:00:30

Tisztelt Attila
köszönöm a segítséget válaszából az jött le hogy megszűnés esetén áfa fizetés keletkezik tárgyi eszközhöz kapcsolódóan
kérdésem hogy ebben az esetben a 240 hónap áfa figyelési szabályt nem lehet figyelembe venni
mert van olyan eszköz és épűlet ahol több mint 240 hónap eltelt

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra